середу, 23 лютого 2011 р.

Вчені навчилися визначати майбутніх довгожителів

Американські вчені розробили генетичні тести на довгожительство, точність яких сягає 77%. Дослідження провела група фахівців під керівництвом Томаса Перлса з Медичної школи Бостонського університету.

Дослідники проаналізували спадкову інформацію 1055 представників європеоїдної раси, чий вік перевищував 100 років. В якості контрольної групи були випадково вибрані 1267 осіб, що належали до тієї ж раси. Порівнявши геноми представників двох груп, вчені виявили 70 різних мутацій, які зустрічалися в основному у довгожителів.
Після цього дослідники спробували виявити ці мутації в геномі 867 хворих паркінсонізмом. У результаті, число генетичних варіантів, які характерні лише для 100-річних учасників дослідження, скоротилося до 33.
На основі отриманих даних група Перлса розробила кілька моделей спадкової інформації довгожителів. За допомогою цих моделей дослідники наосліп проаналізували випадково відібрані геноми, і змогли передбачити їх приналежність до довгожителів з точністю 77%.
Виявлені сполучення генів зустрічаються приблизно у 15% населення. Проте в середньому лише одному з шести тисяч осіб вдається прожити довше 100 років. За словами вченого, це свідчить про те, що крім спадкової інформації на тривалість життя сильно впливають рівень розвитку охорони здоров'я, а також спосіб життя людини.

Немає коментарів:

Дописати коментар